
Date:  20141006 
 

File:  166-02-36258 
 

Citation:  2006 PSLRB 109 

Public Service   
Staff Relations Act Before an adjudicator 

 
BETWEEN 

 
 

GENEVIÈVE BRACONNIER 
 

Grievor 
 
 

and 
 
 

TREASURY BOARD 
(Department of National Defence) 

 
Employer 

 
 

Indexed as 
Braconnier v. Treasury Board (Department of National Defence) 

 
 

In the matter of a grievance referred to adjudication pursuant to section 92 of the 
Public Service Staff Relations Act 
 
 

REASONS FOR DECISION 

Before: Jean-Pierre Tessier, adjudicator 

For the Grievor: Pierrette Gosselin, Professional Institute of the Public Service of 
Canada 

For the Employer: Simon Kamel, counsel 

 

Heard at Québec City, Quebec, 
January 11, 2006. 

(P.S.L.R.B. Translation)



Reasons for Decision (P.S.L.R.B. Translation) Page:  1 of 8 
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Grievance referred to adjudication 

[1]  Geneviève Braconnier began working for the Department of National Defence as 

a physiotherapist at the Valcartier Health Centre (VHC) on April 17, 2001. Since then, 

she has obtained several fixed-term contracts. 

[2] From May 12, 2003, to May 7, 2004, the grievor used her maternity leave and 

parental leave. In October 2004 she asked to be given indeterminate-employee status 

under the Treasury Board’s Term Employment Policy (“Treasury Board policy”) 

(Exhibit F-1, Schedule 13), since she had been working at the VHC as a term employee 

for three years. The employer refused to grant her request because, under the Treasury 

Board policy, periods of leave of absence without pay longer than 60 consecutive 

calendar days are not included in the calculation of the cumulative working period for 

appointment to indeterminate status. 

[3] On December 3, 2004, the grievor filed a grievance. The grievance was referred 

to adjudication on June 7, 2005, and the hearing was held on January 11, 2006. 

[4] On April 1, 2005, the Public Service Labour Relations Act, enacted by section 2 of 

the Public Service Modernization Act, S.C. 2003, c. 22, was proclaimed in force.  

Pursuant to section 61 of the Public Service Modernization Act, this reference to 

adjudication must be dealt with in accordance with the provisions of the Public Service 

Staff Relations Act, R.S.C., 1985, c. P-35 (the “former Act”). 

Summary of the evidence 

[5] When the hearing began, the employer challenged the adjudicator’s jurisdiction 

on the following grounds: 

a) This grievance challenges one of the employer’s policies on staffing 

(appointment to a position), which is a matter removed from the 

adjudicator’s jurisdiction. 

b) The policy is not an integral part of the collective agreement, and is within 

the employer’s discretion. 

[6] That objection was taken under advisement and will be examined after full 

consideration of the facts and the parties’ arguments. 

REASONS FOR DECISION      (P.S.L.R.B. TRANSLATION) 
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[7] For her part, the grievor referred to articles 6 and 43 of the applicable collective 

agreement: Treasury Board and Professional Institute of the Public Service of Canada, 

2001–2003 (Health Services) (Exhibit F-3). These articles read as follows: 

ARTICLE 6 
RIGHTS OF EMPLOYEES 

 
6.01 Nothing in this Agreement shall be construed as an 
abridgement or restriction of an employee’s constitutional 
rights or of any right expressly conferred in an Act of the 
Parliament of Canada. 

 
ARTICLE 43 

NO DISCRIMINATION 
 
43.01 There shall be no discrimination, interference, 
restriction, coercion, harassment, intimidation, or any 
disciplinary action exercised or practiced with respect to an 
employee by reason of age, race, creed, colour, national or 
ethnic origin, religious affiliation, sex, sexual orientation, 
family status, marital status, a conviction for which a pardon 
has been granted, mental or physical disability, or 
membership or activity in the Institute. 
 
    43.02 

(a) Any level in the grievance procedure shall be waived if a 
person hearing the grievance is the subject of a complaint. 
 
(b) If by reason of paragraph 43.02(a) a level in the 
grievance procedure is waived, no other level shall be waived 
except by mutual agreement. 
 
** 

43.03 By mutual agreement, the parties may use a mediator 
in an attempt to settle a grievance dealing with 
discrimination. The selection of the mediator will be by 
mutual agreement. 
 
 

[8] She filed various documents already submitted to the Canadian Human Rights 

Commission (exhibits F-1 and F-2), including a statement of facts that reads as follows:  
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[Translation] 

. . . 

1. I was hired as a physiotherapist on April 17, 2001, to 
work as a temporary employee of the VHC. I signed a 
part-time contract from April 17 to May 4, 2001. 

2. For the period of May 5 to July 4, 2001, I signed a 
full-time contract as a temporary employee of the 
VHC. 

3. For the period of July 5 to September 7, 2001, I signed 
a full-time contract as a temporary employee of the 
VHC. 

4. For the period of September 8 to October 19, 2001, I 
signed a full-time contract as a temporary employee 
of the VHC. 

5. On October 17, 2001, I signed a fixed-term contract of 
employment as a physiotherapist at the VHC for the 
period of October 20, 2001, to February 4, 2002. 

6. On January 24, 2001, I signed a fixed-term contract of 
employment as a physiotherapist at the VHC for the 
period of February 5 to March 28, 2002. 

7. On March 26, 2002, I signed a fixed-term contract of 
employment as a physiotherapist at the VHC for the 
period of March 29 to May 15, 2002. 

8. On May 22, 2002, I signed a fixed-term contract of 
employment as a physiotherapist at the VHC for the 
period of May 15 to July 5, 2002. 

9. On July 9, 2002, I signed a fixed-term contract of 
employment as a physiotherapist at the VHC for the 
period of July 5 to November 1, 2002. 

10. On October 4, 2002, I signed a fixed-term contract of 
employment as a physiotherapist at the VHC for the 
period of November 1, 2002, to January 24, 2003. 

11. On October 31, 2002, I signed a fixed-term contract of 
employment as a physiotherapist at the VHC for the 
period of January 24 to March 28, 2003. 

12. On February 27, 2003, I signed a fixed-term contract 
of employment as a physiotherapist at the VHC for the 
period of March 28, 2003, to June 30, 2005. 
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13. On April 1, 2003, the Term Employment Policy came 
into effect, replacing the Long Term Specified Period 
Employment Policy (1999).  

Section 7 of that policy provides that a period of leave 
of absence without pay longer than 60 consecutive days is not 
included in the calculation of the cumulative working period for 
appointment to indeterminate status (which is three years). 

14. From May 12, 2003, to May 7, 2004 (52 weeks), I took 
the maternity and parental leave provided for in my 
collective agreement. 

15. On October 20, 2004, I officially asked my immediate 
supervisor, Marc Perron, for recognition of my right to 
indeterminate status in accordance with that policy, 
since I had been working as a term employee at the 
VHC for three years without a break in service or a 
break in my contracts (Schedules 1 to 12). 

16. On November 3, 2004, Marc Perron, the head of 
physical rehabilitation at the VHC (418-844-5000, 
ext. 6458), denied my request because the period of 
maternity and parental leave was a leave of absence 
without pay (according to my collective agreement), 
and thus could not be included in the period of 
continuous employment needed for appointment to 
indeterminate status. 

17. On December 2, 2004, I filed a grievance challenging 
that decision. It reads as follows: I challenge the 
employer’s decision to refuse to appoint me to an 
indeterminate position in accordance with the Term 
Employment Policy. 

18. That decision is discriminatory and contrary to 
articles 6 and 43 of the collective agreement. 

19. On December 15, 2004, the grievance was heard at 
the first level, and I made my arguments to 
Major Charpentier, the commanding officer of the 
VHC Company (418-844-5000, ext. 6947). 

20. On December 23, the grievance was dismissed at the 
first level by Major Charpentier, who claimed, in 
paragraph 7 of his reply, that he did not have the 
power to change or interpret the Term Employment 
Policy. 

21. The grievance was referred to the third level on 
January 6, 2005. It will be heard by the manager at 
the final level on March 30, 2005. 
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. . . 

[9] The grievor, thus, obtained successive fixed-term contracts from April 2001 to 

June 2005. However, she used her maternity and parental leave from May 12, 2003, to 

May 7, 2004. 

[10] On October 20, 2004, the grievor asked to be given indeterminate-employee 

status under section 7.1 of the Treasury Board policy. 

7. Policy Requirements 

1. Subject to section 7.2, where a person who has been 
employed in the same department/agency as a term 
employee for a cumulative working period (see definition in 
Appendix A) of three (3) years without a break in service 
longer than sixty (60) consecutive calendar days, the 
department/agency must appoint the employee 
indeterminately at the level of his/her substantive position. 
This appointment must be made in accordance with merit as 
provided for in the Public Service Employment Regulations 
established by the Public Service Commission. The “same 
department” includes functions that have been transferred 
from another department/agency by an act of Parliament or 
order-in-council. 

 [Emphasis in the original] 

[11] The employer denied the grievor’s request, arguing that she did not have 

three years of employment because, under clause 7.2a. of the policy, a period of leave 

of absence without pay longer than 60 days is not included in the calculation of the 

cumulative working period for appointment to indeterminate status. That clause reads 

as follows: 

2. Departments/agencies, in determining whether a period of 
term employment in the same department/agency will count 
as part of the cumulative working period, must take the 
following into consideration:  

a.  a period of leave of absence without pay longer 
than 60 consecutive calendar days does not 
constitute a break in service and will not be 
included in the calculation of the cumulative 
working period for appointment to indeterminate 
status under this policy; 

[12] While not disputing the facts as presented, the employer argued that it had not 

violated the provisions of the collective agreement. In its opinion, the very essence of 
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the grievor’s complaint has to do with her appointment as an indeterminate employee. 

According to the employer, this is a staffing and appointment question over which the 

adjudicator has no jurisdiction under section 7 of the former Act. 

[13] Section 7 of the former Act reads as follows: 

7. Nothing in this Act shall be construed to affect the 
right or authority of the employer to determine the 
organization of the Public Service and to assign duties to and 
classify positions therein. 

[14] In the new Act, this definition is found in section 7, which reads as follows: 

7. Nothing in this Act is to be construed as affecting the 
right or authority of the Treasury Board or a separate 
agency to determine the organization of those portions of the 
federal public administration for which it represents Her 
Majesty in right of Canada as employer or to assign duties to 
and to classify positions and persons employed in those 
portions of the federal public administration. 

Summary of the arguments 

[15] The parties reiterated the arguments made during their statement of the facts. 

The grievor added that section 7.2 of the Treasury Board policy discriminates against 

women, and that this is contrary to the concept of non-discrimination found in 

article 43 of the collective agreement. 

[16] The employer noted that the grievor’s goal is to obtain an appointment, and that 

this is a question over which the adjudicator has no jurisdiction. Moreover, the 

Treasury Board policy referred to by the grievor is not part of the collective agreement. 

Reasons 

[17] The wording of the grievance filed by the grievor indicates that she is asking for 

an indeterminate appointment to her position: 

[Translation] 

I am asking to be appointed indeterminately to an OP-1 
position at the Department of National Defence as of 
October 20, 2004, since I will have been a term employee of 
the federal public service for three years. 

[18] In addition, the grievor argued that the employer had acted in a discriminatory 

manner, thus violating article 43 of the collective agreement. 
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[19] The evidence showed that, in its grievance replies, the employer referred to the 

fact that the grievor did not have three cumulative years of work, since periods of 

leave of absence without pay longer than 60 consecutive calendar days are not 

included in the calculation of the cumulative working period for appointment to 

indeterminate status. The employer maintained that it had confined itself to the strict 

application of the Treasury Board policy. 

[20] In fact, the grievor did not argue that the employer had violated the Treasury 

Board policy in a way that discriminated against one of its employees. She argued that 

the method of calculating the cumulative three-year period is discriminatory because it 

excludes periods of maternity and parental leave without pay. 

[21] The grievor could not demonstrate that the Treasury Board policy is an integral 

part of the collective agreement. I therefore cannot interfere in the employer’s 

discretion to establish policies for assigning positions. 

[22] The employer’s refusal was based on a policy for assigning and making an 

appointment to a position, and on a time-calculation rule that it applied uniformly, 

without including any period of leave of absence without pay longer than 60 

consecutive calendar days. The employer cannot be accused of acting in bad faith or in 

a discriminatory manner in violation of article 43 of the collective agreement. The 

calculation rule for the three cumulative years of employment is incidental to the 

classification and staffing rules. 

[23] In light of the foregoing, I conclude that the grievance cannot be based on 

non-compliance with the collective agreement and that, basically, it relates to a 

decision of the employer concerning the assignment of duties to and classification of 

positions and persons employed in that portion of the federal public administration. 

This field is excluded from the adjudicator’s jurisdiction under section 7 of the former 

Act. 

[24] For all of the above reasons, I make the following order: 

(The Order appears on the next page) 
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Order 

[25] The grievance is dismissed. 

October 6, 2006. 
Jean-Pierre Tessier, 

adjudicator 


