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I. Individual grievance referred to adjudication 

[1] Sarah Szmidt (“the grievor”), a correctional officer at Millhaven Institution in 

Bath, Ontario, filed a grievance on February 2, 2010 alleging that she should have 

received shift premiums from June 2008 to January 2010 inclusive. The Correctional 

Service of Canada (“the employer”) has objected to the timeliness of her grievance. The 

grievor’s bargaining agent (Union of Canadian Correctional Officers — Syndicat des 

agents correctionnels du Canada — CSN, (“the bargaining agent”)) and the employer 

were asked to provide written submissions on the preliminary objection.  

II. Background 

[2] The grievor filed her grievance on February 2, 2010. At the first and second 

levels of the grievance process, the employer rejected the grievance on the basis that it 

was not timely. The second-level decision was issued on March 10, 2010. The 

bargaining agent presented the grievance at the final level on March 8, 2010 and 

referred the grievance to adjudication on May 25, 2010. In accordance with section 96 

of the Public Service Labour Relations Board Regulations (“the Regulations”), the 

employer was required to file copies of the decisions made in respect of the grievance 

at each level of the grievance process with the executive director of the Public Service 

Labour Relations Board (“the PSLRB”) within 30 days of receiving the acknowledgement 

letter sent by the PSLRB. The deadline imposed was July 2, 2010. The employer 

provided copies of the decisions at the first and second levels to the PSLRB on June 17, 

2010.  

[3] The employer issued its final-level decision on the grievance on June 18, 2010 

and forwarded it to the PSLRB on June 25, 2010. The final decision also rejected the 

grievance on the basis of timeliness. 

[4] On June 30, 2010, the employer objected to the reference to adjudication on the 

basis that the grievance was not filed within the prescribed time limits in the collective 

agreement and requested that the grievance be dismissed without a hearing. 

[5] The collective agreement between the Treasury Board and the bargaining agent 

(expiry date: May 31, 2010) states that an employee may present a grievance at the first 

level of the grievance process within 25 business days of being notified of, or 

becoming aware of, the action or circumstances giving rise to the grievance (clause 

20.10). 
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[6] The employer submitted that the issue being grieved was initially raised in 

January 2008, as it was the subject of a grievance that was referred to adjudication on 

May 12, 2008. As a result of that grievance, employees working within institutions at 

all sites were advised at the end of March 2008 that the employer had taken the 

position that only shift workers were entitled to receive a shift premium. The 

bargaining agent did not dispute this submission of the employer.  

[7] The collective agreement provision governing grievance decisions of the 

employer is as follows: 

20.13 The Employer shall normally reply to an employee's 
grievance at the final level of the grievance procedure within 
thirty (30) days after the grievance is presented at that level. 

[8] The relevant provisions of the  Regulations for the referral of a grievance and 

the raising of an objection to timeliness are as follows: 

63. A grievance may be rejected for the reason that the 
time limit prescribed in this Part for the presentation of the 
grievance at a lower level has not been met, only if the 
grievance was rejected at the lower level for that reason.  

. . . 

90. (1) Subject to subsection (2), a grievance may be 
referred to adjudication no later than 40 days after the day 
on which the person who presented the grievance received a 
decision at the final level of the applicable grievance process. 

(2) If no decision at the final level of the applicable 
grievance process was received, a grievance may be referred 
to adjudication no later than 40 days after the expiry of the 
period within which the decision was required under this 
Part or, if there is another period set out in a collective 
agreement, under the collective agreement. 

. . . 

95. (1) A party may, no later than 30 days after being 
provided with a copy of the notice of the reference to 
adjudication, 

(a) raise an objection on the grounds that the time limit 
prescribed in this Part or provided for in a collective 
agreement for the presentation of a grievance at a level 
of the grievance process has not been met; or 
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(b) raise an objection on the grounds that the time limit 
prescribed in this Part or provided for in a collective 
agreement for the reference to adjudication has not been 
met. 

(2) The objection referred to in paragraph (1)(a) may be 
raised only if the grievance was rejected at the level at 
which the time limit was not met and at all subsequent 
levels of the grievance process for that reason. 

(3) If the party raises an objection referred to in 
subsection (1), it shall provide a statement in writing 
giving details regarding its objection to the Executive 
Director. 

96. An employer or deputy head or . . . shall, no later 
than 30 days after the day on which that party was provided 
with a copy of the notice of the reference to adjudication, file 
with the Executive Director a copy of the decision that was 
made in respect of the grievance at each level of the 
applicable grievance process.    

III. Summary of the arguments 

A. For the employer 

[9] The employer submitted that the grievance was not timely when it was 

submitted at the first level of the grievance process. Timeliness was raised by the 

employer at all levels of the grievance process, as required by section 63 of the 

Regulations, and the grievance was denied on that basis.   

[10] Although the final—level grievance response was not issued by the employer 

within the 30-day period referred to in clause 20.13 of the collective agreement, that 

facts is not relevant to the untimely nature of Ms. Szmidt’s grievance. The employer 

respected the requirements of section 63 of the Regulations by raising an objection on 

the basis of timeliness at all levels of the grievance process.   

B. For the grievor 

[11] The grievor submitted that the employer did not properly raise the issue of 

timeliness at the final level of the grievance process. Consequently, pursuant to 

subsection 95(2) of the Regulations, the employer is prevented from raising its 

objection. Although the employer has submitted a document labelled as a final—level 

grievance response, stating that the grievance is untimely, it is clear that the response 

was not provided to the grievor within the time limits set out for a reply in the 
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collective agreement (30 days). The bargaining agent properly referred the grievance to 

adjudication after the time limit for the employer’s decision at the final level of the 

grievance process. The employer did not issue a final—level response until after the 

acknowledgement letter sent from the PSLRB on June 1, 2010. Clearly, the grievance 

was not at the final level of the grievance process at that point; it had been referred to 

adjudication. When the employer issued its decision, it was with respect to a grievance 

that was no longer at the final level. Since the grievance was not properly rejected on 

the basis of timeliness at all subsequent levels (the final level), the employer is barred 

by subsection 95(2) from raising an objection to timeliness. 

C. Rebuttal of the employer 

[12] The employer acknowledged that a final—level grievance process decision was 

issued after the normal period for reply set out in clause 20.13 of the collective 

agreement. However, that fact does not render Ms. Szmidt’s grievance timely. The 

grievance process article of the collective agreement clearly indicates that the 

responsibility for initiating and advancing a grievance rests with the employee. 

Further, the language of clause 20.11 with respect to the employer’s response to a 

grievance is that the employer “. . . shall normally reply to an employee's grievance, at 

any level in the grievance procedure” and that when a response is not issued within the 

applicable time frames, the employee is responsible for referring the grievance to the 

next level within the period specified. In fact, the onus on an employee to advance his 

or her grievance is clearly indicated as follows in clause 20.21: “An employee who fails 

to present a grievance to the next higher level within the prescribed time limits shall be 

deemed to have abandoned the grievance. . . .”  

[13] The PSLRB should be guided by the determination in Deputy Head (Public Health 

Agency of Canada) v. Angelis, 2010 PSLRB 5, which concerned a request of the deputy 

head for an extension of time to respond to a grievance. In that decision, the Vice-

Chairperson stated as follows that the employer is not prejudiced by a failure to file a 

reply to a grievance . . . and therefore does not require an extension to reply:  

. . .  

This is because the failure to file a reply does not result in a 
loss of a right under a collective agreement. The Deputy 
Head is not prejudiced at all by a failure to file a reply to a 
grievance. The Deputy Head can still issue a reply to the 
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grievance at any point, up to the start of the hearing of the 
grievance. . . . 

. . .  

[14] Therefore, the employer’s position is that it retains the right to raise an 

objection on the basis of timeliness, as Ms. Szmidt’s grievance was untimely at the first 

level, she was advised of this fact and she did not request an extension of time from 

the Chairperson of the PSLRB. The only limitation to raising an objection on the basis 

of timeliness stipulated in the Regulations is that the grievance must have been  

rejected at the level at which the time limit was not met and at all subsequent levels 

for that reason. Ms. Szmidt’s grievance meets this criterion as the objection was 

reiterated in all the grievance responses issued under the grievance process and the 

employer met the requirements of section 95 of the Regulations by raising its objection 

within 30 days of the receipt of the acknowledgment letter from the PSLRB.  

IV. Reasons 

[15] The grievor does not dispute that her grievance was untimely. The grievor’s 

position is that the employer waived its right to raise a timeliness objection by failing 

to issue its final—level decision before her grievance was referred to adjudication. The 

Regulations govern the issue of a waiver of the right to raise timeliness as an objection 

to the jurisdiction of an adjudicator. 

[16] The collective agreement sets out a guideline for the time frame for the 

employer’s decision or its reply to a grievance at each level. Unlike the time limit for 

filing a grievance, that time limit is not mandatory. The relevant clause states that the 

employer “. . . shall normally reply . . .  at the final level . . . within . . . 30 days. . . .” It is 

clear that a grievor does not have to wait for the employer’s decision before sending 

his or her grievance to the next level — in this case, referral to adjudication. However, 

the Regulations or the collective agreement do not prevent the employer from deciding 

a grievance after the “normal” time frame. The only restriction on the employer is that 

it must raise an objection to timeliness at each level of the grievance process and also 

within 30 days of receiving a copy of the referral to adjudication.  

[17] The employer was late in issuing its final—level decision. However, it raised 

timeliness in that decision, which was issued after the referral to adjudication (on June 

18, 2010). The employer had until July 2, 2010 to provide copies of the decisions at 

each level and to raise any objections to timeliness. The employer sent the decisions at 
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the first and second levels on June 17, 2010. It sent its final—level decision to the 

PSLRB on June 25, 2010. It raised its objection to timeliness on June 30, 2010. It is 

important to note that all this documentation was sent to the PSLRB before the 30-day 

time limit specified in the Regulations (July 2, 2010). 

[18] This is not a situation in which the employer either failed to issue a decision at 

a level of the grievance process or failed to meet the filing requirements of the 

Regulations, as in McWilliams et al. v. Treasury Board (Correctional Service of Canada), 

2007 PSLRB 58. Although the employer could have been more diligent in issuing its 

final—level decision, it did issue that decision. As a result, timeliness has been raised 

at each level of the grievance process.  

[19] The employer has met its obligations under section 95 of the Regulations. The 

grievor has not disputed that her grievance is untimely. The grievor has not filed an 

application for an extension of time. Accordingly, I must dismiss the grievance on the 

basis that an adjudicator does not have jurisdiction pursuant to the section 225 of the 

Public Service Labour Relations Act which reads as follow: 

225. No grievance may be referred to adjudication, and 
no adjudicator may hear or render a decision on a 
grievance, until the grievance has been presented at all 
required levels in accordance with the applicable grievance 
process.               

[20] For all of the above reasons, I make the following order: 

(The Order appears on the next page) 
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V. Order 

[21] The employer’s objection is allowed.  

[22] The grievance is dismissed. 

November 1, 2010.  
````` 
 

Ian R. Mackenzie, 
adjudicator 


